Recensie: Brothers in Arms

Game voor 16 jaar en ouder Game bevat geweld

Het verhaal in het kort

De speler is een Amerikaanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog en moet drie maal zestien missies voltooien.

De spelervaring

Dit is een geslaagde third person shooter voor de DS. De bediening met de stylus is even wennen, maar na twee minuten weet je al niet beter. Grafisch ziet het spel er voor de DS goed uit en het spelen van de game is behoorlijk intens.

Het trainings/tutorial level past goed bij de andere levels en leert de speler meteen de basics. De savegames momenten zijn goed gekozen waardoor in het spel doodgaan niet voor al teveel drama zal zorgen.

De bediening met de stylus is even wennen en vereist de nodige fijne motoriek en een goede oog-hand-coördinatie. Alleen daarom al is het spel niet geschikt voor al te jonge kinderen, maar ook het uitschakelen van vijand gaat er bloederig aan toe. Grof taalgebruik valt voor deze versie wel mee. De Duitse tegenstanders worden Krauts genoemd en bastard is de grofste term die ik ben tegengekomen.

Het spel kent geen ondersteuning voor de Nederlandse taal. Op zich hoeft dat voor een game geen probleem te zijn, maar weten wat de bedoeling van het level is, is wel cruciaal. Enige kennis van de Engelse of een andere ondersteunde taal is wel een pré.

De missies vloeien redelijk goed in elkaar over, waardoor het speltempo behoorlijk hoog is. Helaas zijn er maar zestien missies per campagne en een beetje gamer zal dit spel op het normale niveau toch binnen een halve dag uitspelen. Dit is eigenlijk het enige minpunt van het spel. Meer of moeilijkere missies zouden het spel nog beter gemaakt hebben.

Educatief?

Het spel geeft enig inzicht in hoe omvangrijk de tweede wereldoorlog was. Hoewel er maar drie campagnes zijn (Normandië, de Ardennen en Tunesië) geeft het wel een indruk van hoe groot de oorlog was en onder welke omstandigheden er gevochten moest worden. Met name de chaos op het slagveld, zou de speler moeten laten inzien dat vechten in een oorlog een stuk minder heldhaftig is dan veel films doen voorspiegelen.

Helaas geeft het spel wel de indruk dat alleen de Amerikanen tegen de Duitsers aan het vechten waren.

Tussen de missies door worden citaten van bekende historische figuren getoond:

 1. Erasmus: Oorlog. is zoet voor hen die hem niet kennen.
 2. Albert Einstein: As long there are men, there will be war.
 3. Bertrand Russell: War doesn't determine who's right, only who's left.
 4. General Douglas MacArthur: It is fatal to enter any war without the will to win it.
 5. General George S. Patton: No bastard ever won a war by dying for his country. You won it by making the other poor dumb bastard die for his country.

Verder worden enkele jaartallen gebruikt bij de briefings, maar die zijn zo weer vergeten.

Aanbevelingen

Pluspunten:

 1. Het spel geeft een goede speelervaring.
 2. Grafisch ziet het er goed uit.
 3. Levels zijn divers.
 4. De mogelijkheid om voertuigen te besturen is een goede aanvulling.

Minpunten

 1. De missies zijn redelijk makelijk.
 2. Er zijn te weinig missies.
 3. Door twee hierboven genoemde minpunten is het spel snel uit te spelen.

Het spel is goed, maar zou nog veel beter zijn als er meer missies zouden zijn, dan wel moeilijkere missies.

Er bestaat een mogelijkheid om met twee DS-en multiplayer te spelen. Hiervoor moeten wel beide spelers het spel bezitten.