Glossarium: game termen uitgelegd

B C F G L M P S

Boss level
Dit is de afsluiting van een level (zie verderop) of missie. De *Boss*, een extra sterke vijand, moet verslagen worden voordat de speler verder mag naar het volgende level. Boss levels kunnen erg frustrerend zijn.
Cartridge
Een medium waar spellen voor sommige consoles op staan. Moderne huiskamer-spelcomputers hebben spellen die op een DVD variant staan maar draagbare spelcomputers werken vaak met cartridges.
Console
Een ander woord voor [spelcomputer](#S)
Controller
Het apparaat waarmee een spelcomputer bedient wordt. Een PC bedien je met toetsenbord en muis, een spelcomputer met een controller. De meeste controllers houd je vast met twee handen. Ze hebben bewegingsknoppen (zoals een joystick) aan de linkerkant, en actieknoppen aan de rechterkant. Bij de wijsvingers zijn er schouderknoppen. Iedere knop heeft een ander doel in het spel, met de ene knop richt je bijvoorbeeld, terwijl je met de andere knop vuurt, en met weer een andere knop van wapen wisselt. Een bijzondere controller is de wii-mote: de Wii afstandsbediening met bewegingssensor. Sommige spellen worden geleverd met een eigen controller. Zo zijn er gitaarspellen met een controller die lijkt op een echte gitaar, dansspellen met een dansmat, racespellen met sturen, etc.
FPS (First Person Shooter)
zie artikel soorten spellen
Generatie
Een generatie, in spelcomputertaal, is een verzameling spelcomputers die ongeveer in dezelfde tijd uitkwamen, en die vergelijkbare mogelijkheden hebben. Spelcomputers werden echt populair in de tijd van de Nintendo 64 en de eerste Playstation. Toen er nieuwere varianten uitkwamen (de Gamecube en de Playstation 2) werden deze next-gen genoemd: de volgende generatie consoles. De Playstation 3, Wii en Xbox 360 worden vervolgens derde generatie spelcomputers genoemd. Dit is geschiedkundig natuurlijk niet helemaal correct: er waren al lang spelcomputers voor de Nintendo 64. De eerste spelcomputer werd gepresenteerd in 1972, de Nintendo 64 is officieel de vijfde generatie, en de huidige spelcomputers zijn de zevende generatie.
Level
Dit woord heeft twee gerelateerde betekenissen. In sommige spellen is een level gelijk aan een missie. Een afgesloten klein onderdeel van een spel. Vaak kan na het doorlopen van een level het spel opgeslagen worden, zodat de speler een volgende keer niet helemaal bij het begin van het spel hoeft te beginnen, maar bij het begin van het level waar hij/zij gebleven was. In spellen die minder opgedeeld zijn in stukken, zoals RPG's staat een level voor het niveau dat de speler bereikt heeft. Met een nieuw level komen dan nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een nieuwe gevechtstechniek.
Memorycard
Een geheugenkaart (vergelijkbaar met een geheugenkaart voor een digitale camera) waarop de voortgang van spellen wordt opgeslagen. De meeste nieuwe consoles hebben ingebouwd geheugen of een ingebouwde harde schijf, waardoor een memorycard overbodig is. De Playstation 2, Gamecube en Xbox 360 Core hebben wel een memorycard nodig. Zonder memorycard of ingebouwd geheugen moet u het spel iedere keer helemaal vanaf het begin spelen.
MMO en MMORPG
zie artikel soorten spellen
Multiplayer
Met meerdere mensen spelen. Er zijn spellen waar je met meerdere mensen in dezelfde kamer achter dezelfde televisie speelt, en ook spellen waarmee je via internet met mensen over de hele wereld speelt. Dit laatste wordt *Online Multiplayer* genoemd.
Platformspel
zie artikel soorten spellen
RPG (Role Playing Game)
zie artikel soorten spellen
Spelcomputer
Een computer die speciaal gemaakt is om spellen te spelen en die aangesloten wordt op een televisie.