RPG, FPS, Sim of Strategy: verschillende spelsoorten uitgelegd.

Zoals Films worden ingedeeld in categorieen als komedie, actie en science fiction, zijn er ook verschillende soorten spellen. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste termen die u ongetwijfeld tegenkomt als uw oudere kind fanatiek gaat gamen.

RPG (Role Playing Game)
Een RPG is een rollenspel. Je kruipt in de rol van de hoofdpersoon en loopt door een wereld waarin je opdrachten moet uitvoeren. RPGs zijn vaak mooie uitgebreide spellen waarin je veel kunt bekijken. Een speciaal soort RPG is het MMORPG wat staat voor Massively Multiplayer Online Role Playing Game. In een MMORPG spelen mensen met honderden tot miljoenen anderen over internet in uitgebreide virtuele werelden.
Actie
FPS (First Person Shooter)
In een FPS zie je het karakter dat je bestuurt niet op het scherm, maar bestuur je het spel vanuit de eerste persoon. Je ziet op het scherm het wapen (doorgaans een pistool) dat je bedient. De bedoeling van het spel is dat je je tegenstanders neerschiet voor ze jou neerhalen.
Third Person Shooter
Vergelijkbaar met een FPS, maar vanuit de derde persoon. Je ziet hier je karakter dus wel op het scherm.
Shoot 'm up
In een shoot 'm up is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk en zo snel mogelijk vijanden neerschiet. Vaak spelen deze spellen zich af in een science fiction of fantasy setting.
Fighting
Een vechtspel: met je handen en soms met wapens zoals zwaarden vecht je tegen een of meer tegenstanders.

Platform
Je karakter springt van platform naar platform en maakt ondertussen wat vijanden onschadelijk. De bedoeling is om niet van de platformen af te vallen, en niet verslagen te worden door de vijanden.
Simulatie
In een simulatiespel wordt de werkelijkheid gesimuleerd. Er zijn twee soorten simulatiespellen:

  1. Strategische simulatispellen waarin je bijvoorbeeld een burgemeester speelt die een stad moet opbouwen. Je hebt geld waarmee je gebouwen kunt kopen, en moet bepalen waar je die neerzet om je stad te laten floreren.
  2. Vaardigheidsspellen zoals een vliegsimulator, waarin je jezelf in de cockpit van een vliegtuig waant.

Racing
In een racespel bestuur je een auto of ander voertuig. Soms rijd je op een racebaan, soms in een stad of over ruig terrein. Altijd is het de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te bereiken.
Puzzel
In een puzzelspel moet je een puzzel oplossen of zoveel mogelijk punten verzamelen tot je af bent. Het bekendste computerpuzzelspel is Tetris.
Muziek
In een muziekspel ben je een muzikant. Vaak worden bij deze spellen speciale controllers zoals een gitaar of trommels meegeleverd waarmee je mee moet spelen met de muziek op het scherm. Bij dansspellen kun je speciale dansmatten kopen zodat de computer de passen registreert.
Sport
Tennis, voetbal, golf, basketbal: voor de game variant hoef je je huis niet meer uit.
Training
Een relatief nieuwe categorie, populair gemaakt door Nintendo met de Brain Training games voor de Nintendo DS. In deze spellen worden je hersenen gestimuleerd door bijvoorbeeld zo snel mogelijk 20 simpele sommen te maken of memory te spelen.

Dit overzicht is niet uitputtend, sommige genres kun je onderverdelen in sub-genres en er ontstaan ook steeds nieuwe genres. Dit zijn wel de bekendste namen die je vaak tegenkomt. Veel moderne spellen zijn niet in een categorie te vatten en zijn een combinatie van bijvoorbeeld RPG, platform en actiespel.