De beste spelcomputer voor kinderen

U overweegt de aanschaf van een spelcomputer. Misschien heeft een vriendje van uw kind een Playstation of Xbox, of misschien speelt uw kind graag spelletjes op de computer. Of misschien zag u een advertentie van een spelcomputer en lijkt het uzelf erg leuk. U vraagt zich af welke spelcomputer nu het beste is voor uw familie.

In dit artikel bespreek ik recente spelcomputers die u op de televisie aan kunt sluiten. Binnenkort komt er een artikel over draagbare spelcomputers en een vergelijking tussen de spelcomputers die hier genoemd worden en de V-Tech: de spelcomputer met educatieve spellen voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

Drie fabrikanten

Er zijn momenteel drie fabrikanten die spelcomputers maken:

  • Nintendo (GameCube, Wii)
  • Sony (Playstation)
  • Microsoft (Xbox)

Ze hebben allemaal recentelijk een nieuwe versie uitgebracht, waardoor er op dit moment zes keuzes zijn: als u een nieuwe spelcomputer wilt en daar meer geld voor over heeft koopt u een Wii (250 euro), een Playstation III (600 euro) of een Xbox 360 (300-400 euro). Wilt u eerst eens kijken of het allemaal bevalt, dan zijn de oudere versies, namelijk de GameCube (tweedehands), Playstation II (100 euro) en Xbox (tweedehands) ook prima aankopen.

Oud of Nieuw

De belangrijkste keuze bij de aankoop van een spelcomputer is wellicht of u een recent of een ouder model koopt. De oudere modellen zijn ofwel goedkoop in de winkel te krijgen, ofwel goed tweedehands te krijgen. Alle oudere modellen (Playstation II, Xbox en GameCube) zijn prima spelcomputers waar u nog jaren plezier van kunt hebben. Zeker als u jongere kinderen hebt en niet zeker weet of een spelcomputer wel iets voor uw gezin is, kan een ouder model een goede optie zijn. Een voordeel is niet alleen dat de spelcomputers zelf goedkoper zijn, maar ook dat de spellen doorgaans goedkoper zijn dan spellen voor nieuwe consoles. Een nadeel is dat de spellen in de meeste winkels niet meer te krijgen zijn (dit geldt op het moment vooral voor Xbox en GameCube spellen). U bent dan aangewezen op specialistische game winkels of Marktplaats. De meeste spellen voor oudere consoles zijn ook af te spelen op de nieuwere modellen.

Oudere modellen zijn natuurlijk grafisch iets minder goed dan de nieuwste modellen. Het zijn echter nog steeds prima computers met erg goede spellen.

Games

Een spelcomputer koopt u natuurlijk voor de spellen (games). Veel bekende spellen zoals Harry Potter, De Sims of Ratatouille komen uit voor iedere spelcomputer, maar er zijn ook spellen die slechts voor een specifieke console uitkomen. Mario en Zelda spellen komen bijvoorbeeld alleen op Nintendo spelcomputers (de GameCube en de Wii) uit. De Xbox is bekend om Halo.

In het algemeen kun je zeggen dat Nintendo wat meer gezins- en kinderspellen heeft en Microsoft en Sony meer schiet- en racespellen. Dit is echter heel globaal: ook op de Playstation vind je Ice Age en Happy Feet, en ook op de Wii vindt je Far Cry en Resident Evil. Omdat de Wii gebruikt maakt van een afstandsbediening als controller komen hier wel meer speciale spellen voor uit. Denk bijvooreeld aan Wii Sports, waar je "echt" tennist, golft, boxt etc.

Alleen of met meerdere mensen spelen

Met alle spelcomputers kun je zowel alleen als met meer mensen spelen. De accenten zijn wel wat verschillend.

  • Op dit moment richt de Wii zich erg op party games: gezelschapsspellen die je met twee of meer mensen in dezelfde ruimte speelt. De Wii profileert zich echt als familieconsole.
  • De Xbox 360 is op dit moment de console voor mensen die graag met meer mensen over internet gamen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Techniek

Een ander argument is de grafische kwaliteit van de spelcomputer. Als u het belangrijk vind dat de spellen er zo realistisch mogelijk uitzien, zijn de Playstation III en de Xbox 360 een betere keus dan de Wii.

Aan de andere kant: spelcomputers zijn enorm verbeterd in de laatste tien jaar en wat een computer technisch aan kan zegt lang niet alles over hoe mooi een spel eruit ziet (vergelijk het met een televisie: als je een geweldige televisie hebt ben je nog steeds afhankelijk van het tv-signaal en de kwaliteit van het programma dat je bekijkt).

Andere mogelijkheden

De Playstation en Xbox modellen bieden ook de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Nintendo richt zich traditioneel meer op "pure" spelcomputers. Wel is het met de Wii mogelijk om te internetten (met een aangepaste versie van de Opera webbrowser). Mocht u het belangrijk vinden om minder apparaten in de woonkamer te hebben staan, of mocht u nog geen DVD speler hebben, dan is dit een extra argument voor de Playstation of de Xbox. De Playstation III bevat zelfs een Blu-Ray (een opvolger van de traditionele DVD) speler. Voor de Xbox 360 is een HD-DVD aanvulling te koop.

Conclusie

De beste spelcomputer bestaat niet. Bedenk wat u belangrijk vindt en hoeveel geld u uit wilt geven, en kies de spelcomputer die daarbij past.

Weinig Geld

  • voornamelijk jonge kinderen: GameCube of Playstation II
  • oudere jongens: PlayStation II of Xbox

Wat meer geld

  • spellen voor het hele gezin: Wii

Veel geld

  • Playstation III, Xbox, of toch een Wii.