Review: Pokemon Pearl/Diamond

Game voor 3 jaar en ouder

Het verhaal in het kort

De speler krijgt per ongeluk een Pokemon bal in handen en moet deze gebruiken om wilde Pokemons van zich af te houden. Dit zal lukken en het grote Pokemon avontuur begint. Het avontuur bestaat uit het vangen van pokemons, het helpen van andere mensen en pokemons en natuurlijk het uitvoeren van pokemon gevechten tegen andere spelers.

De spelervaring

De speler kan aan het begin van het spel kiezen om als meisje of als jongen het spel te gaan spelen. De geslachtskeuze zorgt ervoor dat een karakter in het verhaal anders zal zijn, maar heeft verder geen gevolgen voor het spelverloop. Een belangrijk onderdeel van het spel is het communiceren met anderen, een typerend kenmerk van een RPG. In Pokemon communiceer je niet alleen met karakters in het spel, maar ook met andere spelers. Het spel laat zich met zowel de stylus als met de knoppen bedienen. De bediening met de stylus biedt helaas geen enkele meerwaarde: de bediening met de knoppen gaat nog altijd het beste.

Het spel zelf is een typisch pokemon spel. Het vechten met de pokemons van de speler tegen de computer of andere spelers is niet erg gewelddadig. Als de gevechtanimatie optie uitgezet wordt is er helemaal niets te zien van een gevecht. Toch blijft het ook zonder animaties spannend en dat is eigenlijk best wel knap voor een vechtspel.

Naast de gevechten en het vangen van pokemons, moet de speler ook mensen helpen om verder te kunnen komen. Een ander belangrijk onderdeel is het verzorgen van de pokemons en het is zelfs mogelijk om met de pokemons mee te doen aan modellenwedstrijden (beauty contests).

Het ruilen van de gevangen pokemons met andere spelers is ook mogelijk. Door de draadloze verbinding van de DS is dit een peuleschil geworden.

Helaas is het spel niet in het Nederlands. Voor jonge kinderen is het spel dan ook niet volledig te volgen. Helaas zijn er teveel dialogen, zodat het niet echt doenlijk is om zo nu en dan even te vertalen. Je blijft met dit spel gewoon aan het vertalen. Het spel is overigens boeiend genoeg om als volwassene samen met je kinderen te spelen. Voor hen is het dan net als het vertellen van een spannend verhaal.

Nu de hamvraag: waarom twee pokemon spellen? De twee spellen verschillen alleen in de verschillende pokemons die in het spel gevonden kunnen worden. De Pearl versie van het spel heeft meer speciale pokemons, terwijl de Diamond versie sterkere pokemons kent. Opzich hoeft het allemaal geen probleem te zijn, want er kan ook tussen de verschillende versies geruild worden.

Educatieve waarde

In het spel staat mensen helpen erg centraal en meestal komt bij het helpen een pokemon aan te pas. In de intro van het spel wordt verteld, dat de speler moet samenwerken met elkaar en met pokemons. Het samenwerken tussen spelers komt goed uit de verf maar het samenwerken met pokemons is niet op gelijkwaardige basis. Het is raar dat als je met iemand moet samenwerken, je deze zolang opsluit tot het moment dat je deze weer nodig hebt; dan laat je pokemon vrij. Daarkomt dan bij dat de kans vrij groot is, dat de pokemon ook nog moet gaan vechten .

De educatieve waarde wat betreft samenwerken komt deels uit de verf. Het onderdrukken van andere wezens daarentegen ook. Maar goed dit geldt voor alle pokemon spellen.

De vele dialogen zijn helaas zodanig dat het Engels niet spelenderwijs geleerd kan worden. Er zijn wat dat betreft teveel hippe woorden en afkortingen in het spel verwerkt.

Speltechnisch kan er wel van het spel geleerd worden. Het kiezen van een pokemon voor een gevecht moet wel doordacht worden. De grondbeginselen van het vechten zijn relatief eenvoudig, maar moeten wel correct ingezet worden. Plant pokemons kunnen goed tegen water, maar slecht tegen vuur. Water pokemons kunnen weer goed tegen vuur en aarde. Weten welk type pokemon de tegenstander inzet is al half het winnen van het gevecht. Dat betekent wel dat de speler een behoorlijke kennis van de verschillende pokemons moet hebben, om goed de strijd te beginnen.

Aanbevelingen

Het is jammer dat het spel niet in het Nederlands vertaald is. Ik denk dat acht en negenjarigen veel plezier aan het spel zouden kunnen beleven.

Het spel biedt veel speelplezier en wat dat betreft is de aankoop zeker het geld waard, mits de speler het Engels goed genoeg beheerst.