Recensie: Big Brain Academy (DS)

Game voor 3 jaar en ouder

Big Brain Academy is een virtuele school waar je heen gaat om je hersenen te verbeteren. Dit doe je op vijf gebieden: visie, logica, geheugen, analyse en rekenen. Er zijn drie spelletjes per gebied, in totaal dus vijftien oefeningen.

Het spel kan alleen gespeeld worden, of met zijn tweeen. In het laatste geval is slechts een cartridge nodig. Er is ruimte voor vier individuele spelers om hun naam in te voeren en hun voortgang bij te houden. Na het invoeren of kiezen van je naam, kun je uit drie spelmogelijkheden kiezen: Oefenen, Examen en Versus.

Oefenen (een speler)

In de oefenen modus kun je zelf kiezen welk spel je speelt, en met welke moeilijkheidsgraad. De score wordt gemeten in hersengewicht en bij hogere scores zijn medailles te verdienen.

Examen (een speler)

In het examen krijg je uit iedere categorie een willekeurige oefening voorgeschoteld. Na afloop berekent Professor Lobe (de presentator) het totale hersengewicht. Hier wordt vervolgens een niveau aan gekoppeld, dat prominent op het beginscherm van het programma vermeldt wordt, en een beroep dat bij het niveau hoort. Uiteraard dient dit allemaal niet serieus genomen te worden, hersengewicht is gewoon een manier om de score uit te drukken en de beroepen zijn een manier om de niveaus uit te drukken.

Versus (twee spelers)

In deze multiplayer variant speel je de oefeningen met iemand anders met een DS. De speler die er het slechtst voor staat kiest een spel en moeilijkheidsgraad. Wie het snelst is, wint. Bij fouten krijg je strafpunten. De multiplayer modus staat garant voor plezier, mits beide spelers het spel ongeveer even goed beheersen.

Vergelijking met Brain Training

Hoewel Big Brain Academy een op zichzelf staand spel is ontkom je bijna niet aan vergelijkingen met "grote broer" Brain Training, het spel waarmee Nintendo educatieve spellen op de kaart zetten en een hele nieuwe gamersmarkt aanboorde. Hier dus heel in het kort de verschillen en overeenkomsten:

Brain Training Big Brain Academy
Vooruitgang wordt gemeten in hersenleeftijd Vooruitgang wordt gemeten in hersengewicht
Dagelijkse training die de vooruitgang bijhoudt Geen dagelijkse training
Gebruik van handschrift- en stemherkenning (die niet altijd even precies is) Geen handschrift- en stemherkenning
Meer serieuze oefeningen Oefeningen lijken meer op spellen dan huiswerk
Klinische presentatie Cartoon-achtige presentatie
Gelimiteerde multiplayer modus Goede multiplayer modus

Big Brain Academy is een van de leukste hersentrainingsspellen van het moment. Het is eenvoudig om bronzen medailles te halen, maar platinum medailles op alle moeilijkheidsgraden zijn een stuk moeilijker. De spellen zijn leuk, snel en eenvoudig te bedienen. Het is echt een spel dat je even oppakt en ook snel weer weg kunt leggen. De multiplayer is perfect.

Wat mij betreft had de hele hersentraining invalshoek weggelaten mogen worden: het is natuurlijk onzin dat iemand die lang geoefend heeft op blokjes tellen (een van de spellen) daadwerkelijk intelligenter is dan iemand die dat niet gedaan heeft. Gelukkig staat Big Brain Academy op zichzelf als een interessante collectie minigames.

Een aanrader voor iedereen vanaf een jaar of negen.