Review: Sonic Heroes

Game voor 3 jaar en ouder

Racen door mooie levels, zoveel mogelijk ringen verzamelen, en niet in gaten vallen of verslagen worden door vijanden. Daar gaat het om in iedere Sonic game, en Sonic Heroes is geen uitzondering. Uniek aan dit spel, dat beschikbaar is voor de Gamecube, Playstation 2 en Xbox, is dat de speler niet een karakter bestuurt, maar een team dat bestaat uit drie verschillende Sonic figuren. Er zijn vier verschillende teams, in totaal zijn er dus twaalf verschillende speelbare karakters. Ieder karakter heeft andere sterke eigenschappen. In ieder team zit iemand die extra snel is, iemand die kan vliegen, en iemand die extra sterk is. De speler bestuurt de leider van het team. Door op de X of Y knop te drukken kun je eenvoudig wisselen tussen leiders en de andere teamleaden lopen (of vliegen) dan automatisch mee met de leider.

Moeilijkheidsgraad

Er zijn drie verschillende moeilijkheidsgraden die vanaf het begin beschikbaar zijn: Team Rose (met Amy) is het makkelijkst. Team Sonic is gemiddeld moeilijk, en Team Shadow biedt het meeste uitdaging. Team Chaotix heeft een compleet ander spel: in plaats van zo snel mogelijk naar de finish gaan moeten hier opdrachten uitgevoerd worden, zoals: Versla alle vijanden en Vindt specifieke voorwerpen. Team Rose is bij uitstek geschikt voor jongere kinderen en andere mensen met weinig game ervaring. De levels zijn korter dan de Sonic en Shadow levels, en vrij makkelijk te voltooien.

Het wisselen tussen de karakters is in het begin even wennen, maar dit wordt snel intuitief.

Educatief

Sonic Heroes is een vrij traditioneel platformspel. Het bevordert dus de oog-handcoördinatie. Met Team Chaotix moet er goed opgelet worden om alle dingen te vinden.

Taal

Het spel is in het Engels, maar dit is niet erg belemmerend voor mensen die de taal niet beheersen. Het verhaal is totaal onbelangrijk, in de meeste missies gaat het er gewoon om om de finish te bereiken. Voor de Chaotix levels is minimale kennis van het Engels wel gewenst om te begrijpen wat er van je gevraagd wordt. Een vindingrijke speler zal hier echter ook zelf wel achterkomen.

Conclusie

Sonic Heroes is het beste 3D Sonic spel. Grafisch ziet het er mooi uit (de Gamecube en de Xbox versie zijn hierin beter dan de Playstation 2 versie). De Shadow missies bieden uitdaging voor wat gevorderder gamers, terwijl de Amy missies een perfecte introductie tot games zijn voor kinderen vanaf een jaar of zes. Er is wel wat aan te merken op het spel: soms klopt de camera niet (met de schouderknoppen is die aan te passen) en in tegenstelling tot andere Sonic games zijn er weinig extra's te verdienen. Ook de boss-gevechten tussen de levels door behoren niet tot de hoogtepunten van het spel: soms is het een kwestie van zoveel mogelijk knoppen indrukken en hopen dat je tegenstander van het platform valt. Voor onder de twintig euro is dit echter een spel dat platformliefhebbers en beginnende gamers zeker veel plezier zal verschaffen.