Super Mario Galaxy Review (Eerste Indruk)

Game voor 3 jaar en ouder

Normaal gesproken review ik een game als ik het uitgebreid gespeeld heb. Voor Super Mario Galaxy maak ik een uitzondering. Na een paar uur spelen, durf ik wel te zeggen dat dit het beste spel voor de Wii tot nu toe is. Hieronder een korte impressie van het spel.

Soort spel

Super Mario Galaxy is vooral een platformspel. De speler bedient Mario (de wii-afstandsbediening werkt perfect in dit spel, wat een verademing is na Sonic and the Secret Rings) die, zoals in alle Mario spellen, Prinses Peach moet redden uit het kasteel van Bowser. Ondertussen moeten er allerlei obstakels overwonnen en vijanden verslagen worden.

Beeld en geluid

Super Mario Galaxy ziet er prachtig uit. De Wii is technisch wat minder sterk dan de Playstation III en de XBox, maar met dit spel bewijst Nintendo maar weer eens dat het niet gaat om de hardware, maar wat je met die hardware doet. Het spel onderscheid zich ook door de prachtige muziek. De kwaliteit van het geluid is goed, en de keuze van de muziek is geweldig. Het bevat veel verwijzingen naar vroegere Mario spellen en past altijd perfect bij het moment.

De spelervaring

De levels zijn afwisselend en goed. Het is niet te moeilijk en niet te makkelijk, hoewel het geen spel is dat jonge kinderen eenvoudig zelf zullen spelen. Dit is vooral een spel voor oudere kinderen en volwassenen. Door de samenwerkmogelijkheid (op ieder moment kan een tweede speler besluiten mee te helpen) kunnen jonge kinderen wel goed betrokken worden bij het spel. Zij kunnen bijvoorbeeld sterren verzamelen terwijl iemand anders het spel speelt, of ze kunnen stukken zelf spelen terwijl een ouder de levels afmaakt. Het spel is zo afwisselend en boeiend dat het ook leuk is om te kijken terwijl iemand anders speelt.

Geweld

Mario springt op paddestoelen en ontmoet happende piranhaplanten. Iedere wereld heeft ook z'n eigen vijanden, vaak vreemde fantasiewezens die er erg mooi en zelfs schattig uit zien. Doorgaans worden vijanden onschadelijk gemaakt door er op te springen en er tegenaan te botsen. Ze verdwijnen dan uit het zicht en er verschijnt een muntje of sterrenstof (genoeg sterrenstof betekent een extra leven). Dit is stukken minder gewelddadig dan de meeste tekenfilms. De Pegi classificering is drie jaar en ouder, en daar sluit ik me bij aan. Dat neemt niet weg dat jonge kinderen de vijanden toch eng kunnen vinden. Vooral de Boss levels kunnen voor een klein kind best bedreigend zijn. Er zijn ook werelden zonder vijanden, waarin alleen hindernissen vermeden moeten worden.

Taal

De handleiding is in het Nederlands, het spel zelf is in het Engels. In het begin van het spel is er een introductiefilmpje dat het verhaal uitlegt. Het is geen enkel probleem als dit niet verstaan wordt. Enige kennis van het Engels is wel wenselijk om instructies te begrijpen, maar het spel spreekt ook erg voor zich, vooral voor een gevorderde gamer.

Conclusie

Iedereen met een Wii zou dit spel moeten kopen.