Cosmic Family Review

Game voor 3 jaar en ouder

Ik heb een dochter van vier die graag kijkt als ik game. Ik heb een website over gamen met kinderen. Vanzelfsprekend keek ik enorm uit naar Cosmic Family. Het leek me erg leuk als dochterlief een echt spel had, dat ze zelf op de Wii kon spelen.

Cosmic Family draait om, de naam zegt het al, de familie Cosmic. Papa, mama en de kinderen Cosmic wonen in een raket en beleven daar grappige avonturen. De speler moet verschillende mini games spelen en verdient daarmee bloemblaadjes. Als een bloem vol is, wordt de volgende verdieping van de raket geopend. De spellen zijn zo'n beetje wat je verwacht van een spel voor kinderen van deze leeftijd: leg de scherven op de goede plek om een vaas te maken, kleur een kleurplaat, wijs het juiste voorwerp aan. Het zijn korte spellen, die goed passen bij de attentiespanne van jonge kinderen. Alle spellen worden gespeeld met de Wii-afstandsbediening. Dit werkt vrij goed en het spelen met de afstandsbediening komt ongetwijfeld de oog-hand coordinatie ten goede. Om te zorgen dat je dit niet ontgaat wordt het kind de hemel in geprezen als het een simpel spelletje goed uitgevoerd heeft.

Naast spellen zijn er ook veel (meer dan 300) filmpjes. De filmpjes bevatten veel flitsende beelden, waar ik niet enthousiast over was. Ik ben beslist geen overbezorgde ouder die bang is voor een beetje televisiestraling, maar van een spel dat zich richt op zulkje jonge kinderen (Cosmic Family is bedoeld voor kinderen van drie tot zeven jaar), had ik veel rustiger beelden verwacht. Ook verwachtte ik meer game, en veel minder film.

Taal

Het spel houdt de taal van de Wii aan. Als de Wii is ingesteld op de Nederlandse taal, is het spel in het Nederlands. Dit is niet helemaal consequent doorgevoerd: een van de eerste tussenfilmpjes was in het Frans. Een kind valt dit waarschijnlijk nauwelijks op, maar het geeft wel aan dat aan de afwerking niet erg veel zorg is besteed. Alle opdrachten worden uitgesproken: lezen is niet nodig. De stem van de verteller is niet al te duidelijk, maar wel verstaanbaar.

Conclusie

Kinderen vermaken zich vast prima met Cosmic Family. Mijn dochter zal het helaas niet spelen: ik heb het spel teruggebracht naar de winkel. De grote hoeveelheid flitsende filmpjes was hiervoor de voornaamste reden. De spellen op zich waren niet slecht, maar voorlopig vermaken wij ons zeker zo goed met de simpele gratis spellen voor de Wii.